петък, 27 ноември 2015 г.

ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА НА БНК ОМЕП



Във връзка с 30 годишнината на ОМЕП в България на 26 ноември във ФНПП - гр. София се проведе Юбилейна среща с представители на регионалните комитети от страната. Официални гости на събитието бяха: госпожа Радка Славова и проф. Иван Димитров - първите президенти на ОМЕП в България, проф. Димитър Гюров – декан на ФНПП, проф. Виолета Борисова – секретар на БНК, доц. д-р Розалина Енгелс, преподаватели от катедра Предучилищна педагогика. Проф. д-р Елена Русинова – председател на БНК ОМЕП приветства гостите и изказа удовлетворението си от инициативите на ОМЕП във връзка с 30 годишния юбилей, които отразяват достойно постиженията на организацията на национално и международно равнище. Проф. Елена Русинова изказа благодарност към ръководителите на образователни институции за подкрепата им за инициативите на ОМЕП и подчерта, че членовете на организацията в страната са дали своя достоен принос за очертаване на националните приоритети в предучилищното образование и неговото популяризиране в страните членки на Световната организация.
Радка Славова – първият председател на ОМЕП в България с вълнение сподели с участниците в срещата за създаването на организацията в България, за началото, за трудностите, предизвикателствата, вдъхновението. България е приета за член на Световната организация по предучилищно образование на 14 май 1985 година на заседание на ОМЕП в Мадрид след три годишен изпитателен период. Приоритет в дейността на Българския национален комитет е бил да се създадат съвременни  условия за развитие на децата от предучилищна възраст, грижата за благополучието им, защита на техните права, качествено образование, както и достъп на учителите до съвременни образователни технологии. Проф. Димитров  също подчерта огромното значение на членството на България в ОМЕП, което е дало тласък на научните работници в сферата на предучилищната педагогика за създаване на концепция за предучилищното образование – с нови възгледи и разбирания за ролята на ранното детство в цялостното развитие на личността.
Проф. Димитров, г-жа Радка Славова и проф. Русинова бяха отличени като почетни президенти на БНК ОМЕП с грамота, почетен знак и златна значка за своя ценен принос в създаването и развитието на организацията. Тя изрази своето задоволство от факта, че всички световни и европейски президенти на ОМЕП са посещавали нашата страна по различни поводи. „Това, което ни обединява в нашата работа са децата, творчеството и желанието ни за по-доброто им бъдеще“ - сподели също председателят на организацията.
С грамота и юбилейна марка на БНК ОМЕП  за своя принос в развитието на предучилищното образование бяха удостоени:  г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София, г-жа Ваня Кастрева - зам.министър на образованието и науката, г-жа Янка Такева - председател на СБУ, г-жа Ваня Трайкова - гл. експерт в МОН.
Дина Димитрова, старши експерт по ПВ в РИО - Сливен и председател на РК ОМЕП - Сливен, бе удостоена с грамота за забележителен принос в дейността на БНК ОМЕП и юбилейна марка. Ирина Дюлгерова, директор на ОДЗ „Елица“ - Сливен и Галина Николова, директор на ЦДГ „В. и Х. Папазян“ - Сливен, бяха наградени с грамота за активно и ползотворно сътрудничество в дейността на БНК ОМЕП и юбилейна марка.
Музикалният поздрав на студент от Катедра Музика и разрязването на юбилейната торта бе емоционален завършек на събитието.