вторник, 23 април 2019 г.

Дейности на Българския национален комитет за предучилищно образование ОМЕП




На 12 април 2019 г. в София се проведе общо отчетно събрание на Българския национален комитет за предучилищно образование ОМЕП https://omep-bg.org/ към Световната организация ОМЕП. Събранието премина при следния дневен ред:
1. Отчет за дейността на БНК - ОМЕП за 2018 г.;
2. Приемане на годишните планове на БНК - ОМЕП за 2019 г.;
3. Организационни въпроси и обмен на информация за световните инициативи на ОМЕП.
В началото, общото събрание, което се проведе в ДГ №90 „Веса Паспалеева“ – София, тържествено беше открито с поздрав от децата от детската градина. Домакин на срещата беше Катя Йорданова - председател на Регионален комитет  - София,  директор на ДГ "Веса Паспалеева". Със специална церемония  бяха приети нови кандидати за членове на ОМЕП.
Проф. Елена Русинова – председател на БНК – ОМЕП, направи обзор на дейностите в регионалните комитети и прочете отчетния доклад за дейността на организацията, който всяка година се изпраща в централата на Световната организация. Тя изказа задоволство от проведените многобройни инициативи в РК – Сливен, София, Плевен и Перник. Присъстващите бяха запознати с финансовия отчет на БНК и отчета на контролната комисия.
Проф. Русинова зарадва участниците в срещата със съобщението, че по време на Световната Асамблея в Прага през юни 2018г. тя е избрана за почетен член на Световната организация ОМЕП. Проф. Русинова сподели, че световните тенденции по отношение на децата са за глобално образование на децата – да се дава равен старт на всички деца, независимо къде се намират по света. Предстои Европейска конференция в Лисабон, 16-18 май 2019 г. и Световна асамблея в Панама, 22-26 юли, 2019 г. Професор Русинова сподели, че г-н Нектариус Стелакис – президент на ОМЕП за Европа, е кандидат за президент на Световната организация за предучилищно образование и българската организация подкрепя тази кандидатура.
Предстои стартирането на европроект „Гласът на децата“ – доверие, разбиране, подкрепа (юни-октомври, 2019 г). Председателят на БНК - ОМЕП прикани членовете на организацията да предложат какво може да се включи в тази тема.
В края на общото събрание любезните домакини подариха на гостите сувенири с креативно послание към членовете на БНК - ОМЕП. Проф. Русинова пожела на всички нови творчески успехи, да продължават активно да се включват във всички форуми, конференции, кръгли маси, чествания на Световните дни от календара на ОМЕП.
От РК ОМЕП – Сливен на срещата присъстваха Ирина Дюлгерова – директор на ДГ „Елица“ – Сливен и Галина Николова – директор на ДГ „В. и Х. Папазян“ – Сливен.







Няма коментари:

Публикуване на коментар